وبلاگ شخصی امیدرضا مرتضوی

طبقه بندی موضوعی

هر آنچه درباره کرونا باید بدانیم

پنجشنبه, ۲۰ آذر ۱۳۹۹، ۰۱:۰۰ ق.ظ

همانطور که می دانید در این روزها جهان با یک چالش بهداشتی بزرگ یعنی گسترش بیماری حاد تنفسی ناشی از نوعی ویروس تاج مانند به نام ویروس کورونای جدید (2019-nConVمواجه شده است!همیشه یکی از مشکلات مهم بیماریهای تنفسی ویروسی انتقال و انتشار سریع ویروس از فرد آلوده به فرد سالم بوده است. بنابراین ورود این بیماری تنفسی در آینده نزدیک به داخل کشور دور از انتظار نیست! پس در این وضعیت چه باید کرد تا بتوان خود و اطرافیان را در مقابل این بیماری واگیردار مراقبت نمود؟ به طور کلی ترس از بیماری، در جوامعی که از راههای انتقال بیماری، علائم بیماری و راههای پیشگیری از بیماری آگاهی ندارند به مراتب بیشتر بوده و این جوامع در مقابل ورود و انتشار بیماری آسیب پذیرتر هستند! پس در این روزها به جای نگرانی و ترس از ورود بیماری به کشور و ابتلا به آن، باید به عنوان یک شهروند مسئول در کمال آرامش اما هوشیارانه! در یک پویش ملی سعی کنیم خود و اطرافیان را بر اساس منابع معتبر علمی با راهکارهای پیشگیری از ابتلا به بیماری آشنا نماییم و هیچگاه با انتشار مطالب غیرعلمی و نامعتبر باعث ایجاد ترس و تنش در جامعه و یا بزرگنمایی بی اساس این چالش بهداشتی در جامعه نشویم. با توجه به این مهم و در راستای رسالت و ماموریت انجمن علمی ایمونولوژی و آلرژی ایران در ارتقای سلامت هم وطنان گرامی و همچنین در چهارچوب پدافند غیرعامل، در این نوشتار سعی گردیده با رعایت ایجاز و به زبان ساده! کاربردی ترین راهکارهای علمی برای مقابله با بیماری تنفسی کورونا ارائه گردد:

ویروس کورونا چیست؟!
ویروس کورونا عضوی از خانواده کوروناویروس ها می باشد. در این خانواده عوامل بیماری های حاد تنفسی دیگر مانند بیماری سارس (SARS) و یا بیماری مرس(MERS) نیز وجود دارد.
دوره نهفتگی

دوره نهفتگی این ویروس حدود ٢روز تا حدود ١٤ روز می باشد. به عبارتی ساده تر در دوره نهفتگی، ویروس در بدن فرد وجود دارد اما علائم بیماری مشاهده نمی شود! باید توجه داشت ویروس می تواند در دوره نهفتگی ازفرد آلوده ی بدون علامت، به فرد سالم منتقل شده و آن را نیز آلوده و مبتلا سازد!
علائم بیماری

تاکنون علائم گزارش شده اغلب شامل تب، سرفه و تنگی نفس بوده است. شدت علائم متفاوت است و از موارد خفیف تا شدید و کشنده مشاهده می شود! به طور کلی می توان گفت که علائم بیماری کورونا تاحدودی شبیه به آنفلوانزا و یا سرماخوردگی می باشد! باید توجه داشت مرگ و میر ناشی از این بیماری حدود ٣ تا ٥درصد می باشد، ولی آنچه در خصوص این بیماری نگران کننده است انتشار سریع آن میان افراد مختلف بخصوص افراد مسن و میانسال است!

راههای انتقال ویروس

به طور کلی تاکنون اطلاعات دقیقی از راههای انتقال این نوع ویروس جدید کورونا وجود ندارد و اغلب اطلاعات موجود بر اساس راههای انتقال سایر اعضای خانواده کورونا ویروس ها می باشد! به طور معمول انتقال ویروس از یک فرد به فرد دیگر در اثر تماس نزدیک (در فاصله ای کمتر از ٢متر) و از طریق تماس با قطرات و ترشحات دستگاه تنفس فرد آلوده در اثر عطسه یا سرفه اتفاق می افتد! هنوز انتقال ویروس در اثر تماس دستها با سطوح آلوده به ویروس و سپس لمس دهان و یا چشم ها، اثبات نشده است! اما در این خصوص باید احتیاط لازم صورت گیرد.

به طور معمول انتقال ویروس های عامل بیماری های تنفسی از فرد آلوده به فرد سالم بیشتر در زمانی صورت می گیرد که فرد مبتلا دارای علائم می باشد، اما گزارشاتی وجود دارد که نشان می دهد ویروس کورونای جدید درفرد آلوده بدون علامت نیز می تواند از فرد سالم منتقل شود! این خصوصیت شرایط را برای انتشار ویروس و ایجاد همه گیری در جوامع مختلف فراهم می نماید.

نکات کلیدی در پیشگیری از ابتلا به بیماری ناشی از ویروس کورونای جدید

  • در حال حاضر واکسنی برای پیشگیری از این بیماری وجود ندارد! اما بدیهی است مهمترین و قطعی ترین راهکار برای جلوگیری از آلوده شده به این ویروس، کاهش احتمال تماس با این ویروس است! بنابراین با رعایت نکات ذیل می توان به میزان قابل توجه ای احتمال ابتلا و انتشار ویروس را کاهش داد:
  • دست ها را به طور مرتب با آب و صابون بشویید.
  • می توان در طی روز و در محل کار و یا مدرسه برای شستشو و ضدعفونی دستها از محلول ها و ژل های ضدعفونی کننده قابل حمل رایج استفاده نمود!
  • از لمس نمودن لب ها، دهان، چشم ها و بینی با دستان آلوده پرهیز نمایید!
  • توصیه می شود تا برطرف شدن شیوع بیماری از دست دادن، روبوسی و در آغوش گرفتن خودداری نمایید!
  • در زمان بروز علائمی مانند عطسه، سرفه و یا به طور کلی علائم شبیه سرماخوردگی بهتر است فرد بیمار از خانه خارج نشود!
  • دستمال و یا ماسک استفاده شده را هرگز در محیط رها نکنید! دستمال و یا ماسک آلوده خود می تواند باعث انتشار ویروس شود.
  • هنگام عطسه و یا سرفه کردن حتما دهان خود را پوشانده و دستمال را در شرایط ایمن دور بیاندازید!
  • توصیه می شود به طور مکرر سطوح و وسایل پرکاربر و یا عمومی را با محلول های ضدعفونی تمیز نمایید.
  • در صورت مشاهده علائمی شامل تب، سرفه و یا تنگی نفس حتما به اولین مرکز درمانی مراجعه نموده و از خوددرمانی در این شرایط خودداری نمایید!
  • در مکان های پرتجمع مانند وسایل نقلیه عمومی از ماسک های طبی استفاده نمایید!
  • با توجه به اینکه برخی حیوانات میزبان این ویروس هستند گوشت و تخم مرغ حتما به صورت پخته شده (حرارت دیده شده) استفاده شود.


درمان بیماری

تاکنون درمان دارویی قطعی برای بیماری معرفی نشده است! درمان این بیماری بیشتر حمایتی و مراقبتی است تا علائم و عوارض بیماری در فرد فروکش نماید.

پیشنهاد هایی برای مقابله با ویروس کرونا

در این شرایط وظیفه همگانی کمک به پیشگیری از فراگیر شدن بیماری و همچنین درمان مبتلایان احتمالی است. بر این اساس به عنوان یک پزشک وظیفه می دانم موارد ذیل پیشنهاد داده شود:

در باره ی مناطق آلوده و تعداد ناقلان ویروس، بیماران و خدایی نکرده قربانیان بدون هیچگونه پرده پوشی و با دقت و سرعت اطلاع رسانی شود. ممکن است تعداد مبتلایان و مناطق آلوده به ویروس بسیار بیشتر از موارد اعلام شده باشد کما این که متاسفانه خبر از درگذشت تعدادی از مبتلایان رسیده است و معمولا در برابر هر مورد فوتی حدود ۴۰ برابر ابتلا گزارش می شود. به هیچ وجه نباید ساده اندیشی شود و یا با مصلحت سنجی های افراد غیر متخصص، شهروندان عزیز سراسر کشور در معرض خطر قرار گیرند. داستان جگر سوز سقوط هواپیمای اوکراینی باید به همه آموزش داده باشد که کوچکترین سهل انگاری، خطا یا پرده پوشی می تواند چه عوارض و پیامدهای سنگینی داشته باشد. به هیچ وجه منکر جنگ روانی آمریکا علیه چین نیستم اما غفلت و پنهانکاری اولیه چینی ها در فراگیری این بیماری و خسارات بسیار سنگین انسانی و مادی این بیماری به چین نقشی جدی داشته است.

انتظار می رود، وزارت بهداشت و سیستم بهداشتی و درمانی سراسر کشور که از توان و تجربه ی خوبی هم برخوردار است، فورا روش های کنترل و پیشگیری از بیماری را در همه اماکن عمومی و دولتی و محیط خانواده و ….اعلام نماید. کنترل و پیشگیری از فراگیری این ویروس، مهمترین اقدامی است که باید صورت پذیرد.

فورا علائم بیماری احتمالی و مراقبت های لازم و چگونگی پروسه ی درمان به مردم اطلاع و آموزش داده شود.

فورا مراکز درمانی که در صورت احتمال بیماری، مردم باید به آن مراکز رجوع کنند، معرفی شوند.

پزشکان، کادر پرستاری و دارویی سراسر کشور از آموزش و آمادگی های لازم برخوردار شوند.

بدون هیچ گونه ملاحظه یا مصلحتی، مراکز آلوده قرنطینه اعلام شود.

مبادی ورودی کشور نسبت به احتمال افراد ناقل ویروس به دقت مراقبت شود

برای آنچه سایر نهادهای حکومتی و دولتی و مدنی باید بدانند یا در پیشگیری از بیماری یا مدیریت بحران کمک کنند، بی استثنا دستورالعمل های لازم و فوری و قاطع صادر شود.

از هر گونه مداخله نهادها یا افراد غیر مسئول و غیر متخصص در هر سطحی به شدت پرهیز و ممانعت شود.

تلفن ها و شیوه های دیگر برای پاسخ دهی پیوسته به پرسش های مردم تعیین شود

نقش دستگاه های اطلاع رسانی و آگاهی بخشی تخصصی و مناسب و به زبان ساده در این فرآیند بسیار مهم و تعیین کننده است. تلویزیون و رسانه های رسمی و رسانه های شهروندی به ویژه در فضای مجازی و … با هوشیارسازی مردم اما بدون ایجاد ترس بیش از حد، فورا روش های پیشگیری را آموزش داده، مراکز درمانی اختصاص یافته را معرفی کنند و اطلاع رسانی های تخصصی و به هنگام را بر هر چیزی مقدم بدارند. آموزش باید به زبان آسان و به شکل مستمر صورت پذیرد. انتظار می رود مسئولان بهداشت و درمان نیز نهایت همکاری را با رسانه ها مبذول دارند.

موضوع سلامت هموطنانمان و درد و آلام مردم در معرض خطر و یا مبتلا در میان است، لذا همه باید از سیاسی کردن مسئله و حاشیه سازی ها و یا کم و زیاد کردن ابعاد مسئله پرهیز کنیم و هر کدام به سهم خود و با دقت و مسئولیت به هموطنان عزیز و مدیریت سلامت و کادر درمانی کشور در مواجهه با این ویروس یاری رسانیم تا با کمترین خسارت از این خطر که در صورت غفلت خدایی نکرده می تواند ابعاد وسیع و ملی پیدا کند و جان هموطنان عزیزمان که پدران و مادران و برادران و خواهران و فرزندان دلبند هر یک از ما هستند را هدف قرار دهد، به سلامت عبور نماییم. طبیعتا هر یک از مردم فهیم ایران نیز با سیستم بهداشت و درمان همکاری حداکثری خواهند داشت.

ان شاء الله خداوند در این مسیر حافظ سلامت و یاریگر مردم عزیز و کادر بهداشت و درمانی مان که با مسئولیت و آزمایش بسیار خطیری مواجه هستند، باشد و به زودی شاهد خبرهای کنترل کامل این ویروس باشیم.

 

 

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۹/۰۹/۲۰
Omid Mortazavi

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی